Malterisanje

Mašinsko i ručno malterisanje po najvećim građevinskim standardima.

MAŠINSKO I RUČNO MALTERISANJE

Malterisanje zidova

Pravilno izmalterisani zidovi su preduslov za prave i ravne zidove na kojima neće doći do pukotina.

PRIPREMNI RADOVI ZA MALTERISANJE

Priprema zidova 

Pripreme za malterisanje obavljaju se još tokom zidanja uvlačenjem zidarskih spojnica od maltera za 1.5-2cm. Prije malterisanja zidove treba čistiti od žica preostalih od skidanja oplate i od eventualnih izbočina nastalih prosipanjem maltera tokom zidanja. Zatim zidove treba dobro nakvasiti vodom kako opeka ne bi povukla vlagu iz maltera neophodnu za njegovo vezivanje. Svu nataloženu prašinu po površinama i spojnicama treba sprati. Na svim ivicama (prozorske špaletne, uglovi, stubovi…) treba postaviti zaštitne pocinčane ugaone profile.

Najpogodnije vrijeme za melterisanje je proljeće i jesen zbog umjerene temperature i vlažnosti vazduha. Zimi ne treba malterisati mraznim danima, a ljeti površine koje se malterišu treba zaštiti od direktnih sunčevih zraka.

Kada su svi grubi građevinski radovi gotovi počinje se sa malterisanjem unutrašnjih, a zatim spoljnih površina.

U zavisnosti od namjene prostorije i završne obloge zida vrši se grubo malterisanje, dersovanje, glatko malterisanje zidova ili mašinsko malterisanje.

GRUBO MALTERISANJE I DERSOVANJE

Grubo malterisanje

Grubo malterisanje obavlja se samo u sporednim prostorijama ili kada se zid završno oblaže materijalom na potkonstrukciji. Malter se tada nabacuje mistrijom na pripremljenu površinu. Mistrijom se malter razvlači i tako ostaje a da se dalje ne obrađuje.

 

Dersovanje

Dersovanje je vrsta grubog malterisanja i obavlja se mistrijom. Dersovanjem se ispunjavaju samo spojnice i malter se poravnava sa površinom zida. Koristi se za podrume, dimnjačke kanale kroz tavanski prostor i van krova.

 

GLATKO I MAŠINSKO MALTERISANJE

Glatko malterisanje

Glatko malterisanje obavlja se u svim prostorijama gdje borave ljudi: stambeni prostori, školske učionice, kancelarije… Prosječna debljina maltera je 1.5-2cm. Radi se u dva sloja: prvi grubi i drugi fini. Grubi sloj se izvodi sa malterom od krupnijeg pijeska koji se nabacuje na zid zidarskom mistrijom a razastire gladilicom ili ravnjačom. Da bi cijela površina bila ravno izmalterisana izrađuju se vođice koje imaju debljinu budućeg maltera. Kada grubi sloj očvrsne pristupa se izradi finog sloja koji se izvodi sa rjeđim malterom od sitnog pijeska prosijanog kroz sito.

Po završenom malterisanju ako se žele potpuno glatki zidovi obavlja se gletovanje zidova.

mašinsko malterisanje

GLATKO I MAŠINSKO MALTERISANJE

Mašinsko malterisanje

Mašinski malter se spravlja i nabacuje mašinama. Pripremni radovi su isti kao i za ručno malterisanje. Prvo se malterišu plafon i gornji djelovi zidova tako što se isprskaju malterom i ravnaju ravnjačom, po potrebi vrši se dopunsko malterisanje. Zatim slijede zidovi: prskanje maltera, ravnjanje ravnjačom, dopunska obrada i na kraju gletovanje. Nakon sedam dana zidovi se mogu molerski obrađivati.

Mašinski postupak malterisanje je najbolji jer je postupak znatno brži a utrošak materijala najmanji.